Sociale Media Linkedin en Twitter stellen teleur en de koersen van de aandelen kelderen dan ook flink. Ook heel beroerd gaat het bij een ster uit de vorige eeuw: Sony. Bij de Britse staatsbank RBS lijkt de crisis lang geleden. Arne Petimezas van AFS praat je bij.

1. Bij Linkedin begint er de klad in te komen bij de omzetgroei, en dat is een groot probleem voor een social media bedrijf.
Afgelopen kwartaal zwakte de omzetgroei voor het zesde kwartaal op rij af. En de omzetverwachting van 500 miljoen dollar was aan de lichte kant ten opzichte van de Bloomberg consensusverwachting van 505 miljoen dollar. De koers van Linkedin maakte in de handel nabeurs een smak van 6 procent op de kwartaalcijfers.
En het fonds stond al 26 procent in het rood dit jaar nadat de koers vorig jaar met 89 procent omhoog was geschoten. Eerder deze week liep de koers van Twitter zware averij op als gevolg van tegenvallende groeicijfers.

2. My last Sony? Het in zwaar weer verkerende Japanse elektronicareus heeft vanochtend voor de derde keer op rij de outlook verlaagd en verwacht bovendien rode cijfers te schrijven. Voor het boekjaar dat eindigde in maart mikt Sony op een operationele winst van 26 miljard yen (184 miljoen euro). De vorige raming was 80 miljard yen en een jaar geleden dacht Sony nog het boekjaar af te sluiten met een operationele winst van 230 miljard yen.

Het nettoverlies zal waarschijnlijk 130 miljard yen bedragen, onder meer omdat Sony moest afboeken op de slecht presterende PC-divisie Vaio en de productie van optische schijven. Lichtpuntje waren de sterke verkopen van Playstation 4 consoles. De kwartaalcijfers betekenen dat de druk op topman Kazuo Hirai verder toeneemt om het tij te keren. Sony heeft het zwaar doordat de vraag naar traditionele elektronica als camera’s, PC’s en TV’s steeds verder afbrokkelt en het geen vuist weet te maken in de fel bevochten smartphonemarkt.

3. Telefonica Deutschland heeft meer concessies gedaan om goedkeuring te krijgen van de Europese Commissie voor de overname van KPN’s Duitse mobiele divisie E-Plus. Wat de nieuwe concessies zijn, is echter onduidelijk. Telefonica had al aangeboden één mobiel te spectrum te leasen aan een concurrent. Brussel heeft vervolgens hierover navraag gedaan bij de concurrentie over het voorstel van Telefonica. Daaruit kwam naar voren dat Telefonica meer water bij de wijn moet doen.

4. Bondskanselier Angela Merkel gaat naar het Witte Huis, en volgens de Wall Street Journal heeft de keizerin van Europa een heldere boodschap van het Duitse bedrijfsleven aan President Barack Obama: geen nieuwe sancties tegen Rusland.

Duitse bedrijven, van mittelstand tot grote ondernemingen als BASF, Siemens en Volkswagen, zijn publiekelijk en achter de schermen druk campagne aan het voeren om te voorkomen dat hun belangen door economische sancties in het geding komen. Vandaag waarschuwde de topman van de Duitse ondernemingskamer DIHK in de Berliner Zeitung dat de Duitse economie nu al getroffen wordt door de Oekraïense crisis: de export daalt sterk, bedrijven schuiven investeringsplannen op de lange baan en 400.000 banen staan op de tocht als de handel met Rusland inzinkt.

5. De industrie in de eurozone is in april voor de tiende maand op rij gegroeid volgens de inkoopmanagersindex van Markit. Vooral de Ierse, Duitse en Italiaanse industrie boerden goed en zelfs in Griekenland was er sprake van groei. Saillant detail: de exportgroei in Duitsland was het traagst sinds oktober vorig jaar. De vraag is of dat komt door de Oekraïense crisis en of we de komende tijd meer van dit nieuws gaan krijgen.

6. Het is vandaag 'banendag' en de ogen van handelaren zijn gericht op de maandelijkse Amerikaanse arbeidsmarktcijfers die om 14:30 naar buiten komen. Economen gepolst door persbureau Bloomberg verwachten dat er in april 212.000 banen bijkwamen. Dat is een sterk tempo en ligt boven de 188.000 banen die er gemiddeld maandelijks in de voorafgaande twaalf maanden bijkwamen.

7. De Amerikaanse werkloosheid daalde dankzij de banengroei waarschijnlijk van 6,7 procent in maart naar 6,6 procent in april. Dat is het officiële werkloosheidspercentage. De grote vraag is wat er gebeurd met de Amerikanen die 'officieus' werkloos zijn. In Amerika wordt je namelijk niet als officiële werkloze gerekend als je geen baan hebt, wel een baan wil, maar de afgelopen vier weken niet actief naar een baan hebt gezocht. Zou deze groep van 2,1 miljoen `officieuze` werklozen worden opgeteld bij de 10,5 miljoen 'officiële' werklozen, dan bedroeg de werkloosheid in maart 12,7 procent. En de grote vraag is wat de 'officieuze' werklozen gaan doen nu de economische groei weer begint aan te trekken. Als zij besluiten weer op zoek te gaan naar werk maar (nog) geen baan kunnen vinden, dan zijn zij opeens wél officieel werkloos en – ceteris paribus – stijgt het officiële werkloosheidspercentage.

8. En uit de eurozone krijgen we om 11:00 de maandelijkse werkloosheidscijfers. Waarschijnlijk bleef de werkloosheid in maart voor de vijfde maand op rij staan op het torenhoge niveau van 11,9 procent, oftewel 19 miljoen werklozen in totaal. De werkloosheid is de afgelopen wel beginnen te dalen, en wel met een magere 45.000 per maand. Zou de werkloosheid in dat tempo verbeteren en de (actieve) beroepsbevolking constant blijven, dan duurt het nog elf jaar voordat de werkloosheid terug is op het natuurlijke niveau van 8 procent.

9. En zoals gebruikelijk als belangrijk economisch uit de VS komt, doen Europese aandelenbeurzen niets. De obligatiemarkt beweegt nog wel een beetje en de Duitse rente is verder aan het dalen in navolging van lagere rentestanden gisteren in de VS. De lagere rente kan het gevolg zijn van de zwaar tegenvallende Amerikaanse groeicijfers die woensdag bekend werden gemaakt, wat leidt tot zorgen dat het toch weer kan gaan tegenvallende met de economische groei dit jaar.

10. De koers van staatsbank RBS gaat vanochtend door het dak met een winst van meer dan 12 procent. Afgelopen kwartaal verdrievoudigde de nettowinst naar 1,2 miljard pond doordat afschrijvingen op slechte activa met bijna een derde slonken naar 1 miljard pond.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl